And the answers are…

Pens down, Art Law & More quizzers!

It’s time to find out if you know your Maurizio Cattelan bananas from your Caravaggios, your self-destructing Banksy works from your diamond hoards as we reveal the answers to our first ever Art Law & More Quiz.

First off, a big, Art Law & More thank you for taking part. By playing along at home, you have helped us in continuing to support the vital and life-changing work of Boodle Hatfield’s Charity Partner of the year, The Rainbow Trust.

We hope you also enjoyed a little welcome, art-infused distraction from these unprecedented times and that you, your families and friends continue to stay safe and well.

Without further ado, here are the answers:

1. What was the name of the painting by Antony Van Dyck stolen from a University of Oxford gallery?
• Answer: ‘A Soldier on Horseback’, from our blog post VALUABLE OLD MASTER PAINTINGS STOLEN FROM OXFORD UNIVERSITY GALLERY
• Hidden word: ‘Art’

2. A painting by which artist was found in a suitcase belonging to Cornelius Gurlitt, which he left behind in a hospital?
• Answer: Claude Monet, from our blog post INVESTIGATING THE GURLITT COLLECTION
• Hidden word: ‘has’

3. What humble fruit was the centrepiece of a work by Maurizio Cattelan exhibited at Art Basel Miami?
• Answer: Banana, from our blog post THE £90,000 BANANA – WHY IS IT SO APPEALING TO THE ART MARKET
• Hidden word: ‘always’

4. In which Amsterdam museum did art historian and provenance researcher, Silvia Davoli, find a Renaissance bas relief once belonging to Horace Walpole?
• Answer: The Rijksmuseum, from our blog post THE SEARCH BEGINS…
• Hidden word: ‘been’

5. What was the name of the mobster who is believed to have orchestrated the Isabella Stewart Gardner Museum art heist?
• Answer: James “Whitey” Bulger, from our blog post MOB BOSS MASTERMINDED THE ISABELLA STEWART GARDNER ART HEIST
• Hidden word: ‘the’

6. In the case of The Creative Foundation v Dreamland Leisure Limited [2015] EWHC 2556 (Ch), who did Arnold J decide the Folkestone Banksy belonged to?
• Answer: The Landlord, from our blog post WHO OWNS STREET ART?
• Hidden word: ‘raft’

7. Which long-contested artefact could the British Museum be forced to repatriate under a Brexit deal?
• Answer: The Elgin Marbles, from our blog post BREXIT DEAL COULD FORCE BRITISH MUSEUM TO REPATRIATE ELGIN MARBLES
• Hidden word: ‘onto’

8. Upon which form of transportation was the gallery where Ms Mattie King bought a set of allegedly forged Salvador Dali prints?
• Answer: A cruise ship, from our blog post WHAT TO DO IF YOU DISCOVER YOU HAVE BOUGHT A FORGERY
• Hidden word: ‘which’

9. What is the estimated value of a hoard of diamond jewellery stolen from the Dresden Green Vaults?
• Answer: 1 billion euros, from our blog post THIEVES STEAL “1 BILLION EURO” DIAMONDS FROM DRESDEN GREEN VAULTS
• Hidden word: ‘we’

10. Which journalist called Banksy’s self-destructing artwork ‘Girl with Balloon’ an act of ‘artistic terrorism’?
• Answer: Jonathan Jones, from our blog post BANKSY SELF-DESTRUCTS: WHAT NOW FOR THE ART MARKET?
• Hidden word: ‘climb’

11. What kind of rare medieval floor tile was dug up by archaeologists from underneath the Courtauld Institute of Art?
• Answer: A “Penn” floor tile, from our blog post ARCHAEOLOGISTS DISCOVER ONE HUNDRED MEDIEVAL TREASURES BENEATH THE COURTAULD GALLERY
• Hidden word: ‘to’

12. What was the name of the Caravaggio painting at the centre of a claim for breach of contract and negligence led by Boodle Hatfield’s art law team?
• Answer: ‘Cardsharps’, from our blog post LEGAL BRIEFING: THWAYTES V SOTHEBY’S [2015] EWHC 36 (CH)
• Hidden word: ‘save’

13. At which London gallery did Extinction Rebellion stage a protest against BP sponsorship?
• Answer: The National Portrait Gallery, from our blog post EXTINCTION REBELLION PROTEST SPREADS TO THE NATIONAL PORTRAIT GALLERY
• Hidden word: ‘our’

14. What solid gold object was stolen from a small stall adjacent to Winston Churchill’s birthing room at Blenheim Palace?
• Answer: A toilet, from our blog post GOLDEN LOO STILL AT LARGE AFTER ARTIST INSISTS IT WAS NO PRANK
• Hidden word: ‘sanity’

15. What did beloved American painter, sculptor and writer Dorothea Tanning say about the healing power of art?
• Answer: “Art has always been the raft onto which we climb to save our sanity”

How did you do? Did you spell it out?

Congratulations for making it to the end!

Thanks so much again for taking part. The Art Law & More team wish you well and hope that, to paraphrase the immortal words of Dorothea Tanning, art continues to provide you with a life raft to save your sanity!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s